TESE - MIKRO TESE
TESE (Testisten Biopsi İle Sperm Elde Edilmesi)
Azospermi (meni örneğinde hiç sperm bulunmaması) olgularında testisden biopsi (tese) ile sperm elde edilmeye çalışılır.
İki tip azospermi vardır:
a) tıkayıcı olan
b) tıkayıcı olmayan
Tıkayıcı olan azospermi olgularının hemen hemen tümünde tese'de sperm elde edilebilmektedir. Halbuki olguların önemli kısmını teşkil eden tıkayıcı olmayan azospermi olgularında ise ortalama olarak %50 olguda tese'de sperm elde edilebilmektedir.
Nadir olarak bazı olgularda meni spermi sayısı normal olsa bile tamamı (%100) hareketsiz olmaktadır. Bu olgularda tam hareketsizlikten ölü olma veya canlı olduğu halde hareketsizlik sorunu olabilir. Bu tür nadir olgularda tese yapılması önerilmektedir.
MİKRO TESE
Menisinde sperm olmayan erkeklerde, ameliyat mikroskobu kullanılarak testisten sperm elde etmek için yapılan işlemdir. Bu işlemde sperm bulunan alanlar daha kolay tanımlanarak sperm elde edilebilmektedir.
Genel anestezi altında yumurtalıklar açılarak mikroskop altında incelenir. Bu yöntemle yumurtalıkta sperm üretilen bölgeler daha iyi seçilmekte ve alınan doku miktarı daha az olduğundan çok sayıda alandan parça alınabilmektedir.
Yöntemin avantajları: Testisin mikroskop ile incelenmesi sperm bulma şansını da yükseltmekte ve daha fazla sayıda sperm elde edilmesini sağlamaktadır. Eski tekniklerle sperm bulma oranı %30-40 arasında değişmekte iken, bu teknik ile sperm bulma oranı %60-70 civarına çıkabilmektedir.
Diğer önemli bir konu da hastanın testisinden doku kaybının eski yönteme göre 70 kat daha az olmasıdır. Böylece, operasyonda testislerin en az zarar görmesi sağlanmakta, salgılanan testosteron hormonunun kandaki seviyesini azaltacak işlemlerden kaçınılmaktadır.
Mikroskop altında yapılan bu yöntemin diğer bir avantajı ise, testisi besleyen damarlara zarar vermeden kesi yapılabilinmesidir. Bu nedenle operasyon sonrası oluşacak yan etkiler azaltılabilmektedir. Çoklu biyopsi ile başarılı olunamamış ve Klinefelter sendromu gibi genetik nedenlere bağlı sperm yokluğu olan kişilerde bu yöntemle % 60'ın üzerinde sperm bulma şansı elde edilebilmektedir.