EMBRIYO DONDURMA
Embriyo dondurma işlemi, tüp bebek tedavisinde transfer sonrasında geriye kalan kaliteli embriyoların özel bir yöntem ile muamele edilerek saklanmasıdır. Gebelik elde edilememesi durumunda embriyo dondurma yöntemi ile transfer edilen embriyolarla, sonraki tüp bebek tedavisinde yumurta geliştirici iğneleri kullanmadan ve yumurta toplamı işlemi uygulanmadan yeniden embriyo transferi uygulanabilir. Dondurulmuş embriyoların transferi için, hastanın ağızdan kullanacağı ilaçlarla sadece rahim içi zarı (endometrium) hazırlanarak tedavi uygulanabilir.
Embriyo dondurulması işlemi, başarısız tüp bebek tedavileri dışında da kullanılabilen bir tıbbi uygulamadır. Tüp bebek tedavisi sırasında özellikle polikistik over sendromlu hastalarda karşılaşılan ovaryan hiperstimulasyon (aşırı yumurtalık cevabı) durumunda embriyo transferi yapılamamakta, tedavi iptal edilmektedir. Bu durumda embriyolar dondurularak sonraki aylarda transfer edilebilmektedirler. Başka bir senaryoda tüp bebek tedavisinde yeterli embriyo elde edilmesine rağmen, rahim iç zarının (endometrium) gebeliğe izin vermeyecek kadar ince olması durumudur. Embriyolar dondurularak sonraki aylarda, uygun rahim içi zarı (endometrium) geliştirildiğinde transfer edilebilir.
Avantajları
En önemli avantajı hastanın hormon iğneleri ile gerçekleştirilen yumurta gelişme sürecini tekrar yaşamamasıdır. Böylece hem maliyet açısından hem de psikolojik açıdan hasta çok daha az zarar görmektedir. Ayrıca yumurta toplama işlemi uygulanmaması da önemli bir avantajdır.
Uygulama yöntemi
Embriyo dondurulması işlemi iki farklı şekilde yapılabilir. Yavaş dondurma ve çok hızlı dondurma. Son yıllarda özel bir madde kullanarak çok hızlı bir şekilde dondurulma işlemi (vitrifikasyon) uygulanmakta ve çözme sonrasında % 100'e yakın bir canlılık elde edilmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı, embriyoların beş yıl boyunca saklanılmasına izin vermektedir. Çiftler boşanırsa veya ikisinden biri vefat ederse dondurulan embriyolar hastalar bilgilendirilerek imha edilmektedir.